NYHET – Aftonbladet skriver som rubrik i en nyhetsartikel den 18:e februari 2016 att ”5 av 10 svenskar: Vi är oroade för vår pension” I samma artikel går det att läsa att varannan svensk är orolig för sin framtida pension och att lika många är djupt skeptiska till det nuvarande pensionssystemet – de tror inte det finns tillräckligt med pengar i det i framtiden. Siffrorna kommer från en färska opinonsundersökning utförd av Aftonbladet/Inizios.

När förvaltaren Per Mårdbrant från pensionsförvaltaren Advisor Kapitalförvaltning får kommentera uppgifterna anser han att det inte är så konstigt. Om man vet hur systemet är uppbyggt så inser man lätt att det finns en stor osäkerhet inbyggd då våra pensionsutbetalningar ska finansieras av framtida generationer och huvuddelen av våra egna inbetalningar går till den förra generationens pensionsutbetalningar, berättar Per Mårdbrant. Ingen vet ju riktigt exakt hur framtiden ser ut; hur länge kommer vi leva, hur många pensionärer kommer det att finnas och hur många kommer att arbeta, konstaterar pensionsförvaltaren Per Mårdbrant.

Vidare berättar förvaltaren om att här bidrar faktiskt premiepensionssystemet PPM, med nödvändig stabilitet och potential. Premiepensionen är ju direktfinansierad, vilket innebär att vi betalar våra egna pensioner och kan vid en positiv marknadsutveckling bidra till avsevärt högre pensionsutbetalning än vad som annars är möjligt.